Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, за който

...
Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, за който
Коментари Харесай

Проект във Варна, за който държавата похарчи 430 млн. лв., най-вероятно няма да бъде завършен в точния срок!

Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, за който страната похарчи без търг 430 млн. лева, най-вероятно няма да бъде приключен и въведен в употреба в планувания период. Това сочи отчет за вътрешно прилагане на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ", с който " Дневник " разполага. Причините за блокирането на плана е явно неприятна подготовка за драгирането, която не е отчела съществуването на от дълго време съществуващи спънки за осъществяването му. Сред тях са забавеният от Община Варна ремонт на скъсания още преди 4 години водопровод за отходни води, който пресича езерото, бетонни трудности по дъното и незапочналото подсилване на Аспарухов мост.

Тръбопроводът, чийто притежател е локалната администрация във Варна, придвижва мощно токсични фекални води от градския кв. " Аспарухово " до пречиствателната станция в с. Тополи. Той бе пресечен от преминаващ транспортен съд през лятото на 2019 година, а кметът на града Иван Портних резервира повредата в загадка до края на април 2020 година, когато тя стана известна след изявления в медиите. Това докара до огромно замърсяване на езерото, станало очевидно и от космоса. Разследване на " Дневник " тогава сподели, че случаят се е случил поради корист със средства, отпуснати от Европейския съюз, в размер на 5 млн. евро. С тях тръбата е трябвало да бъде заровена на 3 м. под езерното дъно. Вместо това обаче тя е била положена на самото дъно.

Една тръба - доста спънки

След случая, при който тя беше прекратена от корабно витло, Община Варна предприе няколко несполучливи опита за ремонт, като след последния тръбопроводът беше " краткотрайно " оставен непокрит до намирането на решение и финансиране за вкопаването му в дъното на езерото. Сега, с изключение на че продължава да е опасност за околната среда, тръбата се оказва и непреодолимо затруднение пред завършването на проекта за удълбочаването на плавателните канали в езерото на стойност близо половин милиард лв..

" Проектът на Община Варна планува ров на траншея (дълъг, стеснен и бездънен трап за предотвратяване при строителство на пътища, канали и така нататък - бел.авт) във фарватера на Канал 1 с такава кота дъно на траншеята, която да обезпечи минимално покритие от 3 метра под дъното на канала, написа в отчета на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ". Изпълнителят на предоставения план (за удълбочаване, бел. авт.) е извършил съвсем всички драгажни действия, като в зоната на авариралия водопровод драгажът е изпълнен до оптимално вероятните механически и безвредни условия, само че за предотвратяване от повреда работата в сектора е спряна ".

По-нататък в отчета написа, че за удълбочаването на плавателните канали е мобилизирана скъпоструваща драгажна техника и всеки голословен престой е обвързван с големи разноски и загуби за изпълнителя. Освен това се нарушава и срокът по подписания контракт, което води до начисляване на неустойки. " Докато не бъде обезпечена опцията за безвредно драгиране в сектора на краткотрайно разположения водопровод, е налице справедлива неспособност за изцяло осъществяване на предоставената работа и приемане на обект " Удълбочаване на Канал 1 и Канал 2, Пристанище Варна " по реда на Закон за устройство на територията и въвеждането му в употреба. "

В отчета написа още, че е належащо " напорният водопровод да бъде разположен в плановото си състояние или друго по този начин, че да не попречва довършването на драгажните работи без опасности от повреда за механизацията или за настоящият краткотраен водопровод за отпадъчни води ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР